Gályarabságra ítélt protestáns hitvallókra emlékeznek Rimaszombatban

A felvidéki település református templomában tartja emlékzsinatát október 25-én 15 órától a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház. Az úrvacsorás istentisztelettel egybekötött ünnepi eseményen a lelkészszentelést és a megemlékezést követően átadják a Pálóczi Czinke István-díjat is.

Az emlékzsinat úrvacsorás istentisztelettel kezdődik, amelyen Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke hirdet Igét. Az emlékzsinaton Csorba Dávid egyháztörténész tart megemlékezést a gályarabságra ítélt protestáns prédikátorokról és hitvallókról. Az esemény alkalmából megnyitják a gályarab-emlékútvonalat is.

Az ünnepi alkalmon lelkészeket szentelnek fel és átadják a Pálóczi Czinke István-díjat. Az elismerést a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zsinata alapította. A Tiszáninneni Református Egyházkerület volt püspökéről elnevezett díjat Rimaszombatban abban a templomban adták át először 2014-ben, ahol a névadó püspök megválasztott lelkészként szolgált.

A gályarabperek 350. évfordulója alkalmából megemlékezést tart a Tiszáninneni Református Egyházkerület is. A sárospataki református templomban lelkész-presbiteri konferenciát rendeznek a témában november 16-án, szombaton 10 órától.

A két szervező, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház és a Tiszáninneni Református Egyházkerület a megemlékezésekkel erősíteni szeretné azokat a református önazonosságot évszázadok óta formáló szellemi és lelki értékeket, amelyeket a gályarabságra ítélt protestáns hitvallók ránk hagyományoztak.