 Egy évvel ezelőtt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cserépfalu hívta meg a BORUM-ot, így a református szőlészek és borászok idén a Bükki Borvidék borait ismerhették meg közelebbről. „Településünk szinte teljesen református, hét pincesoron négyszáz pincénk van, emellett légvonalban gyakorlatilag a Kárpát-medence közepén vagyunk. Úgy éreztük, minden adott ahhoz, hogy ide érkezzen a rendezvény” – idézi fel Kósik István, a helyi református gyülekezet gondnoka.
Egy évvel ezelőtt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cserépfalu hívta meg a BORUM-ot, így a református szőlészek és borászok idén a Bükki Borvidék borait ismerhették meg közelebbről. „Településünk szinte teljesen református, hét pincesoron négyszáz pincénk van, emellett légvonalban gyakorlatilag a Kárpát-medence közepén vagyunk. Úgy éreztük, minden adott ahhoz, hogy ide érkezzen a rendezvény” – idézi fel Kósik István, a helyi református gyülekezet gondnoka.
Megtanítanak értékelni a bort
Cserépfalu lakói büszkék bortermő vidékükre és arra, hogy az éghajlati adottságoknak köszönhetően sokfajta szőlő megterem a régióban. „A hozzánk látogatók még régi vágású férfiaktól hallhatnak anekdotákat a borról, ezeket pedig, reméljük, minél többen megismerik. Félő, hogy ha ez a generáció eltávozik, mi már nem tudjuk ennyire hitelesen átadni a régi történeteket a szőlőről, a borról és a menyecskékről” – teszi hozzá.
 Az idei BORUM-nak köszönhetően is fennmaradhatnak ezek a sok évvel ezelőtti emlékek, története pedig Kósik Istvánnak is van: „Sokszor elmondom, de nem szokták elhinni, hogy életem első imáját azért mondtam, hogy megszeressem a bort. Még nem is voltam igazán hívő, de láttam, hogy édesapám öregszik, ezért szeretné átadni nekem a pincekultúrát és mindent, amit tapasztalt. Addig nem értékeltem eléggé a bort, de onnantól kezdve elhagytam a többi alkoholos terméket és maradtam ennél az Isten adta italnál.” A volt polgármester a mai napig hálás, hogy református borász lehet, fontos számára, hogy szakmailag és hitében egyaránt fejlődjön.
Az idei BORUM-nak köszönhetően is fennmaradhatnak ezek a sok évvel ezelőtti emlékek, története pedig Kósik Istvánnak is van: „Sokszor elmondom, de nem szokták elhinni, hogy életem első imáját azért mondtam, hogy megszeressem a bort. Még nem is voltam igazán hívő, de láttam, hogy édesapám öregszik, ezért szeretné átadni nekem a pincekultúrát és mindent, amit tapasztalt. Addig nem értékeltem eléggé a bort, de onnantól kezdve elhagytam a többi alkoholos terméket és maradtam ennél az Isten adta italnál.” A volt polgármester a mai napig hálás, hogy református borász lehet, fontos számára, hogy szakmailag és hitében egyaránt fejlődjön.
Nem a győzelem számít
A rendezvényre minden évben ellátogatnak új érdeklődők, de sokan visszajárnak, hogy egy évben egyszer lássák, ki és mennyit változott az eltelt idő alatt. „Jó látni, hogy fejlődik a rendezvény, egyre jobbak az előadások, a közösség pedig rendkívüli. Elsősorban a szakma miatt szeretek idejárni és azért, hogy olyanokkal találkozzak, akikkel máshol nem lenne lehetőségem” – mondja Dávid Rémusz erdőbényei borász. Most is elegendő volt pár órát eltöltenie a rendezvényen ahhoz, hogy olyan ötleteket gyűjtsön, amiket beépíthet mindennapjaiba – szakmailag és életvitelszerűen is. A két évvel ezelőtti győztes idén három borral szállt versenybe a Magyarországi Református Egyház Bora címért, mégsem versengeni jött: „Nem számít a győzelem. Szakmailag jó visszajelzés látni, hol állok a borászok között, de a részvétel az, ami igazán fontos.”
 Ugyanezzel a lelkülettel érkezett Bihardiószegről Tolnay István, aki a kezdetektől részt vesz a fórumon. „Már édesapám is borász volt és bár én tanár lettem, a magam módján szeretném követni. Erre jó lehetőség a BORUM” – fogalmaz az érmelléki borász. Bár ebben az időszakban szinte minden hétvégére jut egy borverseny, a teljes Kárpát-medence református boraival és borászaival csak itt találkozhat, ez pedig értékes barátságokat jelent számára. „Azt látom, hogy egyre fejlődik a rendezvény, a résztvevők számában és a borok minőségében is.”
Ugyanezzel a lelkülettel érkezett Bihardiószegről Tolnay István, aki a kezdetektől részt vesz a fórumon. „Már édesapám is borász volt és bár én tanár lettem, a magam módján szeretném követni. Erre jó lehetőség a BORUM” – fogalmaz az érmelléki borász. Bár ebben az időszakban szinte minden hétvégére jut egy borverseny, a teljes Kárpát-medence református boraival és borászaival csak itt találkozhat, ez pedig értékes barátságokat jelent számára. „Azt látom, hogy egyre fejlődik a rendezvény, a résztvevők számában és a borok minőségében is.”
És hogy milyen is a jó bor egy szakértő szerint? „Minálunk azt mondják, háromféle bor van: a jó, a rossz és az enyém – feleli mosolyogva Tolnay István, de hozzáteszi: – Irigykednek ránk az olyan vidékek gyülekezetei, ahol nincs hagyománya a borkultúrának. Érmelléken szinte minden gyülekezetnek van szőlője, amivel foglalkoznak a gyülekezeti tagok. Örülnénk, ha majd ezekbe a pincékbe is ellátogatnának a fórum résztvevői.”
Kiválasztották egyházunk idei borait
A Magyarországi Református Egyház borai 2019-ben az erdélyi Vass Attila 2018-as Pinot Gris fehérbora és a szekszárdi Mészáros Pál 2016-os Ohmerops Cuvée vörösbora lesznek.
Valami plusz
„Minden évben azért jövünk, hogy még több borászt ismerjünk meg és jókat beszélgessünk” – magyarázza Krajnik Erzsébet, aki borász férjét kíséri el a rendezvényre, immár három éve, mióta otthonukban, Hajóson szervezték meg a BORUM-ot. „Én csupán laikusként foglalkozom a borokkal, de a férjemnek szakmailag nagyon fontos, hogy új technológiákat ismerjen meg. Tőle tudom, hogy minden tájnak megvan a maga bora, de itt ezt meg is tapasztalhatom” – teszi hozzá. Mint mondja, számára attól jó egy bor, hogy szőlőből készül, és ezen a fórumon minden alkalommal ilyen borokkal találkozik. „Azt látom, hogy a református borász különbözik a többitől. Mások is szívvel-lélekkel foglalkoznak a borral, de itt mégis más a varázs, a református borászoknál van valami plusz” – jelenti ki Krajnik Erzsébet.
 Ezt a pluszt szeretné képviselni a csombori Vass Attila is, aki bár először érkezett a BORUM-ra, mégis megnyerte a Magyarországi Református Egyház bora 2019 címet fehérbor kategóriában. A győztes, 2018-as évjáratú Pinot Gris boráról azt mondja, a fajta hozza az eredményt, jó visszajelzés egy ilyen verseny. A borász 1998 óta hivatásszerűen foglalkozik a szőlővel és a borokkal, jelenleg öt hektár szőlője van. „Minden szakmát szeretni kell, amit nem szeret az ember, azt nem is tudja csinálni. A szőlőben, a tőkék között vagy a pincében a bor mellett egyaránt lehet beszélgetni – vallja Vass Attila. – Erről is szól ez a szakmai fórum, amire ezentúl is szeretnénk eljönni.”
Ezt a pluszt szeretné képviselni a csombori Vass Attila is, aki bár először érkezett a BORUM-ra, mégis megnyerte a Magyarországi Református Egyház bora 2019 címet fehérbor kategóriában. A győztes, 2018-as évjáratú Pinot Gris boráról azt mondja, a fajta hozza az eredményt, jó visszajelzés egy ilyen verseny. A borász 1998 óta hivatásszerűen foglalkozik a szőlővel és a borokkal, jelenleg öt hektár szőlője van. „Minden szakmát szeretni kell, amit nem szeret az ember, azt nem is tudja csinálni. A szőlőben, a tőkék között vagy a pincében a bor mellett egyaránt lehet beszélgetni – vallja Vass Attila. – Erről is szól ez a szakmai fórum, amire ezentúl is szeretnénk eljönni.”
Emberek, történetek, találkozások
 A BORUM célja elsősorban az, hogy a református borászok megismerjék egymást és szakmailag is fejlődjenek – vagy ahogy ezt Gál Zsombor, a Magyar Turisztikai Ügynökség bormarketingért felelős főosztályvezetője és Ipacs Géza designer előadásában megfogalmazza: sosem a bort keresik, hanem azt az embert, aki elkészíti. A Magyar Turisztikai Ügynökség ezt az emberközpontú gondolkodást szeretné egyre közelebb hozni a borfogyasztókhoz, mert azokra a kérdésekre, hogy milyen volt, milyen most és milyen lesz a magyar bor, mindig az a válasz: olyan, amilyen a magyar borász. „Egyszerre jelenik meg benne az alkotó, a személyes történet, a személyes élmény és a személyes választás” – foglalja össze Gál Zsombor.
A BORUM célja elsősorban az, hogy a református borászok megismerjék egymást és szakmailag is fejlődjenek – vagy ahogy ezt Gál Zsombor, a Magyar Turisztikai Ügynökség bormarketingért felelős főosztályvezetője és Ipacs Géza designer előadásában megfogalmazza: sosem a bort keresik, hanem azt az embert, aki elkészíti. A Magyar Turisztikai Ügynökség ezt az emberközpontú gondolkodást szeretné egyre közelebb hozni a borfogyasztókhoz, mert azokra a kérdésekre, hogy milyen volt, milyen most és milyen lesz a magyar bor, mindig az a válasz: olyan, amilyen a magyar borász. „Egyszerre jelenik meg benne az alkotó, a személyes történet, a személyes élmény és a személyes választás” – foglalja össze Gál Zsombor.
 Ez a személyesség az, amit a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány (RKK) is képvisel, ezért tartják fontosnak a szervezők, hogy évről-évre kiválasszák egyházunk borait. „Ezt a rendezvényt a Magyar Református Szeretetszolgálat kezdeményezte hat alkalommal ezelőtt. Két éve megjelent a Magyarországi Református Egyház, mint főtámogató, tavaly pedig már alapítványunk szervezte a BORUM-ot – magyarázza Zila Gábor, az RKK titkárságvezetője. – Idei legnagyobb tervünk, hogy elkészítsük a református borászok katalógusát. Ebből a borfogyasztók megismerhetik, milyen arcok vannak a borok mögött, a gyülekezeteket pedig arra szeretnénk buzdítani, hogy tőlük vegyék úrvacsorai boraikat.”
Ez a személyesség az, amit a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány (RKK) is képvisel, ezért tartják fontosnak a szervezők, hogy évről-évre kiválasszák egyházunk borait. „Ezt a rendezvényt a Magyar Református Szeretetszolgálat kezdeményezte hat alkalommal ezelőtt. Két éve megjelent a Magyarországi Református Egyház, mint főtámogató, tavaly pedig már alapítványunk szervezte a BORUM-ot – magyarázza Zila Gábor, az RKK titkárságvezetője. – Idei legnagyobb tervünk, hogy elkészítsük a református borászok katalógusát. Ebből a borfogyasztók megismerhetik, milyen arcok vannak a borok mögött, a gyülekezeteket pedig arra szeretnénk buzdítani, hogy tőlük vegyék úrvacsorai boraikat.”
Hálát adni sem felejtenek el
Az alapítványt tavaly azzal kereste fel Szenn Péter horvátországi püspök, hogy fontos lenne a borászokon túl a református termelőket is egy közösségbe fogni. Ezért szervezték meg október elején a Református Ízek Találkozóját és ennek eredményeképpen született meg a Református Gasztrokulturális Programok rendezvénysorozat, melynek védnöke Nagy István agrárminiszter. Az RKK ezzel szeretne találkozási pontokat létrehozni református borászok, termelők és fogyasztók között, ennek jegyében találkozhatunk velük a május 18-i egységnapon is.
 „Étkezésünknek és borfogyasztásunknak is van kultúrája, amit ápolnunk kell, éppen ezért tavaly ősszel Nagy István javaslatára szerveztünk egy hálaadó istentiszteletet az év terméséért – emlékszik vissza Zila Gábor. – Azt tapasztaltuk, hogy bár alig pár hét volt a szervezésre, mégis ellátogattak rá termelők a Kárpát-medence minden területéről. Felemelő volt együtt megállni Isten előtt, hálát adni és visszatekinteni az esztendőre – ezzel együtt érvényes ez az egész programsorozat, ezzel a plusz töltettel szeretnénk mindig felruházni és ezért tartjuk ezt továbbra is fontos feladatunknak.”
„Étkezésünknek és borfogyasztásunknak is van kultúrája, amit ápolnunk kell, éppen ezért tavaly ősszel Nagy István javaslatára szerveztünk egy hálaadó istentiszteletet az év terméséért – emlékszik vissza Zila Gábor. – Azt tapasztaltuk, hogy bár alig pár hét volt a szervezésre, mégis ellátogattak rá termelők a Kárpát-medence minden területéről. Felemelő volt együtt megállni Isten előtt, hálát adni és visszatekinteni az esztendőre – ezzel együtt érvényes ez az egész programsorozat, ezzel a plusz töltettel szeretnénk mindig felruházni és ezért tartjuk ezt továbbra is fontos feladatunknak.”
Farkas Zsuzsanna, fotó: Némedi-Varga Dávid
