Magyar állami kitüntetéseket adtak át Erdélyben és Kárpátalján

Több erdélyi és kárpátaljai személyiséget tüntettek ki a magyar államalapítás ünnepe alkalmából. Az elismeréseket a csíkszeredai és a kolozsvári külképviseleten, valamint Beregszászban adták át.

Ambrus Attila újságíró, a Brassói Lapok főszerkesztője, az Erdélyi Református Egyházkerület főgondnoka a magyar identitástudat megerősítését szolgáló több évtizedes újságírói, szerkesztői tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

Ambrus Attila - f: Magyarország Főkonzulátusa, Csíkszereda

Ambrus Attila, az Erdélyi Református Egyházkerület főgondnoka átveszi a kitüntetést Brendus Rékától, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezetőjétől

Fotó: Magyarország Főkonzulátusa, Csíkszereda

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át Sipos Ferenc, a Magyarlapádi Református Egyházközség főgondnoka, az Ethnika Kulturális Alapítvány elnöke, a Piros Pántlikás hagyományőrző népi zenekar vezető prímása a dél-erdélyi szórványmagyarság kultúrájának ápolását és identitásának megőrzését szolgáló sokoldalú tevékenysége, különösen a Magyarlapádi Szórványkollégium megalapítása és működtetése érdekében végzett odaadó munkája elismeréseként. Kitüntették Borbándi András magyarlapádi lelkipásztort is a Nagyenyed környékén szórványban élő magyarok identitásának megőrzésében, valamint a helyi fiatalok nevelésében vállalt szerepe elismeréseként.

Borbándi András lelkipásztor és Sipos Ferenc főgondnok - f.: Magyarország Főkonzulátusa, Kolozsvár

Borbándi András lelkipásztor és Sipos Ferenc főgondnok

Fotó: Magyarország Főkonzulátusa, Kolozsvár

Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehetett át Beregszászban id. Pocsai Sándor nyugalmazott lelkipásztor. A kárpátaljai Csongorban található Bethesda Szenvedélybetegeket Mentő Misszió alapítója és vezetője több mint három évtizedes lelkipásztori szolgálata, valamint a Bethesda Szenvedélybetegeket Mentő Misszió keretében végzett áldozatos és odaadó karitatív munkája elismeréseként kapta meg a kitüntetést.

Magyar Ezüst Érdemkereszt – id. Pocsai Sándor . 2024 szeptember. Forrás: Facebook/Bethesda Szenvedélybetegeket Mentő Misszió

Fotó: Facebook/Bethesda Szenvedélybetegeket Mentő Misszió

Mint Grezsa Csaba főkonzul a kolozsvári díjátadón fogalmazott, a mostani elismerések a teljes életútnak szólnak, a következetes, csendben végzett munkának, amivel példát mutattak a díjazottak.