Adománygyűjtés kárpátaljai szeretetkonyhák támogatására

A Magyar Református Szeretetszolgálat célja, hogy további fél éven keresztül segítse huszonhat kárpátaljai szeretetkonyha működését, amelyek nélkülözhetetlenek az egyedül maradt időseknek, a nagycsaládoknak és a szociálisan rászoruló testvéreknek. A segitsunk.jobbadni.hu oldalon meghirdetett országos adománygyűjtéshez gyülekezetek vagy magánszemélyek csatlakozását várja a szeretetszolgálat.

A Kárpát-medencében végzett karitatív szolgálatra az elmúlt két évben minden eddiginél nagyobb szükség mutatkozik, hiszen az orosz–ukrán háború miatt a korábban is nehéz helyzetben lévő Kárpátalja most még nagyobb szociális és gazdasági krízisbe került. Az elmúlt év decemberében kötött együttműködést az alapítvány a Kárpátaljai Református Egyházkerülettel, hogy idén október végéig, vagyis tíz hónapon keresztül élelmiszer-adománnyal segíti az egyházkerületben működő szeretetkonyhákat. Ezekkel az adományokkal több mint százhatvanötezer adag ebéd elkészültéhez járult hozzá a szeretetszolgálat, amelyeket az egyedül maradt időseknek, nagycsaládosoknak és szociálisan rászoruló testvéreknek juttattak el a helyi gyülekezetek.

A huszonhat szeretetkonyha további támogatására is szükség van, hiszen a kárpátaljai szociális helyzet nem enyhült, sőt tovább súlyosbodott. A gyűjtés célja, hogy késő ősztől jövő év tavaszáig, tehát az eredeti támogatási időszakhoz képest fél évvel tovább segítse a szeretetszolgálat a szeretetkonyhák működését.

A segitsunk.jobbadni.hu oldalon tételesen látható, hogy az egyes gyülekezetek szeretetkonyhájának mennyi pénzadományra lenne szüksége ahhoz, hogy a működése a következő fél évben is biztosítva legyen. A szeretetkonyhák akár egyszeri, akár rendszeres felajánlással is támogathatók, az adományok révén az anyaországi testvérek közel százezer tál ételhez nyújthatnak anyagi segítséget a kárpátaljai nélkülözőknek.

A Magyar Református Szeretetszolgálat a háború első napja óta segíti a menekülőket élelmiszerrel, szállással, egészségügyi és lelkigondozói szolgálattal, a Kárpátalján maradó testvéreket pedig tartós élelmiszerrel, gyógyszeradományokkal és óvóhelyek kialakításával. A tárgyi adományok mennyisége mára meghaladja a 2122 tonnát, ennek több mint fele került közvetlenül Kárpátaljára.